Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

 

«Αναπόσπαστο κομμάτι για τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη αποτελεί το περιβάλλον και η προστασία του», υπογράμμισε ο Ευρωβουλευτής και τ. Υπουργός Νίκος Σηφουνάκης, μιλώντας στο Προγραμματικό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το Σάββατο το απόγευμα και συνοψίζοντας τους βασικούς στόχους της ενότητας του Προγράμματος «Πράσινη Οικονομία και  Πράσινη Συνείδηση», που είχε και την ευθύνη για την σύνταξη της.
Ο κ. Σηφουνάκης έδωσε έμφαση  στην αναγκαιότητα ανάληψης δράσεων και πρωτοβουλιών παγκοσμίως για την αναχαίτιση της επιδείνωσης των κλιματικών αλλαγών.
«Προτεραιότητες μας, η χωροταξική ανασυγκρότηση της χώρας, που σημαίνει ορθολογική τοποθέτηση στο χώρο όλων των ανθρώπινων δράσεων», τόνισε.
Επεσήμανε πως «δημιουργούμε την τράπεζα γης, τους οικισμούς - δορυφόρους στα μεγάλα αστικά κέντρα, χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη αρχιτεκτονική, ξεκινώντας και εφαρμόζοντας από τη δημόσια διοίκηση, από τα δημόσια κτίρια τη βιοκλιματική. Στην οικιστική αναβάθμιση οι αναπλάσεις, η πολεοδομική ανασυγκρότηση θα είναι τα βασικά μας εργαλεία για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής της πόλης, των πολιτών», ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη προστασίας της μικροκλίμακας των νησιών, την  προστασία της γεωργικής γης της παράκτιας Ελλάδας.

Εκτεταμένη αναφορά έκανε στο θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υπογραμμίζοντας ότι είναι προτεραιότητα η ανάπτυξη του συνόλου  των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των ΑΠΕ, της αιολικής, της ηλιακής, της θερμικής μέσω ενός χωροταξικού σχεδιασμού που θα λαμβάνει υπόψη την χωρική κατανομή και τις ιδιαιτερότητες κάθε τόπου.
Σε ότι αφορά  τη διαχείριση των απορριμμάτων , υπογράμμισε πως  «πρώτο μας μέλημα η μείωση του όγκου με οικονομικά κίνητρα για την επαναχρησιμοποίηση, την ανάκτηση και την ανακύκλωση. Δεύτερο μέλημα. Η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και η μετάβαση - υλοποιώντας τη δέσμευση που έχουμε προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα στο χρονοδιάγραμμα που η  Ένωση θέτει -  από τους Χώρους Υγιεινής Ταφής Απορριμμάτων στους Χώρους Υγιεινής Ταφής Υπολειμμάτων.
Τέταρτο μέλημα είναι η ίδρυση των διαδημοτικών και διανομαρχιακών επιχειρήσεων που θα απορροφούν τα οφέλη από την εναλλακτική  διαχείριση των απορριμμάτων. Τα οικονομικά μας εργαλεία είναι η δημιουργία των «Πράσινων  Ταμείων» που θα διασφαλίζουν σταθερή χρηματοδότηση σε όλα τα περιβαλλοντικά  προγράμματα». 
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην δημιουργία Υπουργείου  Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Αρχιτεκτονικής που αποτελεί δέσμευση του Γ. Παπανδρέου.  Σε αυτό το νέο Υπουργείο θα ενταχθούν  τα δάση που φεύγουν από το Υπουργείο Γεωργίας και ο αιγιαλός και η παραλία από το Υπουργείο Οικονομικών. Πέραν το άλλων ο πολυκερματισμός υπήρξε και το βασικό αίτιο της ταλαιπωρίας των πολιτών. Δημιουργούμε, κατέληξε, έναν ενιαίο και αυτοτελή φορέα διαχείρισης του περιβάλλοντος.
«Δημιουργούμε το Εθνικό Συμβούλιο Οργανωμένης Περιβαλλοντικής Διαχείρισης για τη Δημόσια Διοίκηση, που θα προεδρεύει ο Πρωθυπουργός. Στοχεύουμε και θα πετύχουμε 10% αύξηση του πράσινου στις πόλεις μας την τετραετία,  10% εξοικονόμηση της ενεργείας από τον κτιριακό τομέα,  μείωση του όγκου των απορριμμάτων στην πηγή κατά 15%.»,  υπογράμμισε ο κ. Σηφουνάκης.
«Το περιβάλλον το παραλάβαμε και δεν μας ανήκει. Δεν είναι ιδιοκτησία μας, υποχρεούμαστε να το παραδώσουμε αλώβητο, αυτό είναι ιερό χρέος», κατέληξε ο κ. Σηφουνάκης.